IMG_2935

Net dat beetje extra aandacht of dat stapje extra op het juiste moment

Ottelie Overeijnder, Adjunct-directeur IKC Het Zwanenbos

IKC Het Zwanenbos is een multiculturele school met leerlingen vanuit heel Zoetermeer. ‘Kansrijk leren’ staat voorop. De unieke combinatie van regulier basisonderwijs (BAO) en speciaal basisonderwijs (SBO) in één gebouw vergroot de mogelijkheden van elk kind. Adjunct-directeur Ottelie Overeijnder houdt van het dynamische van haar school.

Kansen benutten

“We bieden kinderen kaders, structuur en gelijke kansen. Ons vertrouwen in het kind en dat elk kind zichzelf mag zijn is de kern van ons werk. Op basis van een kind nodig heeft, bieden we onderwijs op maat. Daarbij benutten we de combinatie van de S-groepen en de reguliere groepen goed! Als een kind in het BAO of SBO meer nodig heeft op een of meerdere vakken, kan het eventueel tijdelijk meedoen met de andere klassen. Daarnaast zijn er orthopedagogen voor alle leerlingen en de lijntjes met de hulpverlening zijn kort.”

Waardevol

“Onze leerlingen hebben soms te maken met een minder fijne thuissituatie of zijn vastgelopen op hun vorig school. We zetten daarom vaak eerst in op het welbevinden. Als een kind na een paar weken lachend op school komt en school weer als een veilige haven telt, dan besef je eigenlijk pas echt hoe waardevol wij voor deze kinderen kunnen zijn. Het coronajaar heeft duidelijk gemaakt dat in de groepen grote behoefte is aan hecht contact en een veilig klimaat. We investeren daarom nog meer in de sociaal-emotionele ontwikkeling en groepsvorming.”

Kiezen voor deze kinderen

“’Never a dull moment’ is ook zeker waar. We zijn een dynamische school! Collega’s kiezen vaak bewust voor dit type onderwijs en deze soms uitdagende doelgroep. Ze zien precies wat nodig is in de groep en begrijpen situaties. Het gaat om net dat beetje extra aandacht of dat stapje extra op het juiste moment. Een leerkracht op IKC Het Zwanenbos is echt een coach voor de leerlingen.”

Veilig en ontspannen

“De sfeer op school is goed en dat is ook belangrijk voor teamleden. Onze mensen moeten zich prettig en veilig voelen in een rustige, ontspannen sfeer. Iedereen is altijd bereid om elkaar te helpen. We hebben het persoonlijke contact afgelopen jaar enorm gemist, dus we zetten weer vol in op teambuilding, het wekelijks inwerk-overleg voor startende collega’s en natuurlijk gezellige uitjes.”