YHS_4477

Bij het HR-team staat de deur altijd open

Welke mogelijkheden zijn er om jezelf te ontwikkelen of door te groeien? Hoe helpt OPOZ jou om gezond en vitaal te blijven? En wat doen Anoukh Johannes, Fenke Frank en Jacqueline van der Plas nog meer om bij te dragen aan ieders werkplezier? Een kijkje bij het HR-team, waar je altijd welkom bent en waar de koffie klaarstaat!

Werkplezier voor iedereen én iedereen gezond en vitaal: dat is waar het HR-team van OPOZ voor staat. Anoukh, Fenke en Jacqueline zijn gedreven, werken hard en werken vooral samen. OPOZ is in ontwikkeling en met elkaar pakken ze de uitdagingen op HR-gebied op. Ze stellen zichzelf op de volgende pagina’s voor, net als collega Karin Kleijn, beleidsmedewerker Opleiden.

Werkplezier

Bij OPOZ werken we hard aan een cultuur waarin vakmanschap, kwaliteitsonderwijs en werkplezier vanzelfsprekend zijn en iedereen zijn ambities kan volgen en zich verder kan professionaliseren. Goed werkgeverschap hoort daarbij. Een prettige werkomgeving waarin je volop de kans krijgt om jezelf te blijven ontwikkelen, zorgt ervoor dat je met plezier je werk kunt doen. Voor het HR-team ligt daar een taak.

Voor iedereen

Hoe kan OPOZ een aantrekkelijke werkgever zijn? Daarover, en over het beleid, denken Anoukh en Fenke mee. Dat beleid gaat over thema’s zoals leren en ontwikkelen, vitaliteit en gezondheid, en motivatie en betrokkenheid. In de waarderende gesprekkencyclus, die in 2021 ontwikkeld werd, staan bijvoorbeeld de ontwikkeling en de motivatie van de medewerker centraal. En om ieders vakmanschap te vergroten en medewerkers de kans te geven door te groeien naar een hogere functie zijn er allerlei regelingen en faciliteiten. Wat het HR-team vooral wil benadrukken, is dat zij er zijn voor iedereen die bij OPOZ werkt. Zoals Jacqueline het zegt: “Je bent altijd welkom op het bestuurskantoor, maar bellen of mailen kan natuurlijk ook!”

YHS_4420

Fenke Frank

Fenke werkt sinds maart 2020 bij OPOZ, woont in Bergschenhoek en heeft twee zoontjes van 5 en 8 jaar oud. Ze gaat graag naar het bos of het strand, houdt van realistische films en boeken en kan niet tegen onrechtvaardigheid.

Fenke: “Ik kom uit de zorgsector en zocht een baan waarin ik beleidsmatige taken met advies kon combineren. Ik reageerde op de advertentie omdat het me aantrok dat OPOZ net een nieuw bestuur had en zich in een opbouwfase met een nieuwe koers bevond. We zijn bij HR een klein team en we kunnen het goed met elkaar vinden.”

Gedrevenheid

“Ik haal mijn werkplezier echt uit het team, de sfeer, de veelzijdigheid van deze functie en de ontwikkeling die we met elkaar doormaken. Het Koersplan van OPOZ is onze leidraad: alles wat we doen, past daarbij. Tegelijkertijd komen er actuele vraagstukken voorbij zoals het huidige tekort aan leerkrachten. Eens per vier weken bezoek ik een school; ik heb er tien en Anoukh heeft er negen. Ik praat dan met de directie over hoe het gaat en over de zaken die we kunnen ontwikkelen.”

Jezelf zijn

“Ik zou het mooi vinden als OPOZ zo’n aantrekkingskracht heeft dat iedereen hier wil komen werken. We willen ons echt onderscheiden en als HR-team zijn we bezig met de lange termijn: wat is goed voor de medewerkers en wat is goed voor OPOZ? Het fijne aan OPOZ is dat er amper hiërarchie is. Je loopt makkelijk bij iedereen naar binnen en de lijnen zijn kort. Er is nog veel te doen en tegelijkertijd merk ik dat we met elkaar veel kunnen bereiken. Dat komt ook doordat iedereen hier zichzelf mag zijn. We zijn allemaal anders en respecteren dat. Ik gun het iedereen bij OPOZ om dat ook zo te voelen.”

YHS_4440

Anoukh Johannes

Anoukh woont in Zevenhuizen, is moeder van Saar en Joost, en werkt sinds juni 2021 bij OPOZ. Ze is amateurfotograaf en je mag haar wakker maken om naar vallende sterren te kijken tijdens een heldere zomernacht. ABBA is haar ‘guilty pleasure’.

Anoukh: “Ik hou van het onderwijs omdat het een sector is met een groot maatschappelijk belang. Ik heb altijd HR-functies gehad en werkte hiervoor als HR-adviseur bij mboRijnland. Ik zocht een baan met meer veelzijdigheid en bij OPOZ kan ik me bezighouden met de ontwikkeling van het beleid én met advieswerk.” Snel schakelen “Ik merkte pas hoe tof het is om in een klein team te werken toen ik bij OPOZ kwam. Ik vond het wel heel spannend, maar ik voel me hier echt thuis. We praten veel met elkaar, kunnen snel schakelen en zoeken samen naar mogelijkheden. We bouwen met elkaar aan een nieuwe cultuur, waarin iedereen met plezier zijn werk kan doen. Dat is in het belang van de mensen zelf, maar ook in het belang van OPOZ als organisatie.”

Doen waar je goed in bent

“Ik voel dat wat ik hier doe, ertoe doet. We adviseren de directies van de scholen over personele vraagstukken, voeren kwaliteitsgesprekken en helpen ook om het werkklimaat op de scholen te bewaken. Ik kan waarde toevoegen doordat ik handen en voeten mag geven aan de koers die OPOZ wil varen. We willen het elke dag een beetje beter doen en zijn samen in ontwikkeling. Iedereen heeft een eigen kijk op zaken en we staan open voor elkaars argumenten. Ik vind het mooi dat OPOZ kansen wil creëren voor iedereen, want je moet doen waar je goed in bent. Daar word je immers gelukkig van.”

Jacqueline van der Plas

Jacqueline is geboren en getogen op Terschelling en woont op struikelafstand van het strand in Den Haag. Ze houdt van een geintje, lekker eten en een goed gesprek, is vrolijk en altijd positief. Ze maakt sinds januari 2021 deel uit van het HR-team.

Jacqueline: “OPOZ voelde direct als een warme deken. Ik ondersteun Fenke en Anoukh, maar doe ook taken voor Karin, Renate, Maarten en Michael. Het is een veelzijdige baan, waarin ik echt mijn ei kwijt kan. We zijn een klein team en praten veel met elkaar.”

Samen in ontwikkeling

“Het werkethos op het bestuurskantoor is hoog. We inspireren elkaar en vullen elkaar aan, en dat werkt heel prettig. Je merkt dat we bij OPOZ echt samen in ontwikkeling zijn en dat geldt dus ook voor ons. Ik ga me meer bezighouden met werving en selectie, want we weten allemaal dat er een lerarentekort is. Dat betekent dat ik naast de plaatsing van de vacatureteksten op onze website, ook contact heb met sollicitanten en de scholen. Ik houd het overzicht en kan dus ook inschatten of een andere vacature op een andere OPOZ-school wellicht een betere match is.”

Welkom!

“Als HR-team zijn we er voor iedereen. Wil je ergens over praten? Heb je goede ideeën of vragen over personeelszaken? Of zie je een vacature op een andere school die je aanspreekt? Iedereen kan en mag binnen OPOZ zijn grenzen verleggen, dus weet ons te vinden. Je bent welkom, de deur staat open!”

YHS_4337

Karin Kleijn

Een snoeper en een shopaholic, dat is hoe Karin zichzelf omschrijft. Ze woont in Zoetermeer, heeft twee puberdochters en werkt sinds 2005 bij OPOZ. Ze is ook degene die de snoeppot op het bestuurskantoor introduceerde. Haar loopbaan kwam de laatste jaren in een stroomversnelling.

Karin: “Vraag je mij naar mijn loopbaan binnen OPOZ, dan kan ik zeggen dat ik een mooie ontwikkeling heb doorgemaakt. Ik zei laatst nog tijdens een introductiedag voor nieuwe medewerkers dat ik daardoor nooit de behoefte heb gevoeld om ergens anders te gaan werken. Ik was leerkracht, IB’er, deed de daltonopleiding en haalde mijn Master Educational Needs tot gedragsspecialist. In 2018 vroeg het toenmalige bestuur of ik beleidsmedewerker wilde worden en die kans heb ik gepakt.”

Betekenisvolle rol

“Op een ander niveau met onderwijs bezig zijn, trok me aan. Ik houd me sinds 2019 bezig met de opleiding en begeleiding van toekomstige collega’s. Dat betekent dat ik mbo’ers, pabo-studenten en zij-instromers begeleid en daar haal ik veel energie uit. Ik ben ook programmaleider van Opleidingsschool Zuid-West Holland, een partnerschap van de Haagse Hogeschool en vier schoolbesturen in de regio. Ik mag de pabo-studenten laten kennismaken met de veelzijdigheid van het onderwijs en daar word ik blij van. Het is heel mooi dat ik mijn passie voor het onderwijs kan overbrengen en hen mag begeleiden naar de betekenisvolle rol die ze straks gaan vervullen.”

Maatwerk

“Sinds Maarten en Michael de bestuurders zijn, krijgen de scholen veel meer vrijheid en verantwoordelijkheden. Dat zorgt voor een cultuuromslag en soms is dat nog een beetje zoeken. Ik heb dat proces zelf ook doorlopen, maar ik voel dat ik het vertrouwen krijg van Maarten en Michael om mijn eigen beslissingen te nemen. Het is heerlijk om de scholen in te gaan, de mentoren te ondersteunen en te kijken wat iedereen nodig heeft. De ene student of zij-instromer is de andere niet en de begeleiding vraagt om maatwerk. Dat ik anderen mag helpen om de volgende stap in hun ontwikkeling te zetten, daar haal ik elke dag mijn werkplezier uit.”

Terug naar artikelen